štvrtok, februára 19, 2009

Vo víre tanca...

Svetlá hasnú, opona sa otvára, publikum tíchne.
Spoza závesu sa všetečne vystrčí usmiata tvár a v rovnakom momente „vypáli“ z reproduktorov Kalinka. Vau! Čo bude ďalej, keď už úvodný tanec vyvolal potlesk ako koncerné finále?
Moderátor víta divákov, dáva slovo rektorovi univerzity, ten volá na scénu choreografku a vedúcu súboru, odovzdáva jej krásnu kyticu a tanečná búrka pokračuje. Neuveriteľne prepracované a nápadité choreografie v dokonalom prevedení, úžasné kostýmy a nekonečná pozitívna energia – to všetko sa valí z javiska do publika. Temperamentné i romantické ľudové tance, scénické kreácie, baletné choreografie. Z rôznych končín Ruska i sveta. Tri hodiny (s jednou prestávkou) v podaní univerzitného tanečného súboru Krédo z Kalugy.
Nabitá koncertná sála buráca takmer bez prestania. Na javisko po každom tanci spontánne vybiehajú deti (súrodenci, priatelia tanečníkov) s kyticami kvetov. Moderátor to so šarmom - podmanivo a nevtieravo – komentuje. Po záverečnej strhujúcej paráde aj s prídavkami prichádza na rad predstavovanie všetkých členov súboru – pekne po jednom, s klaňačkami a záplavami kvetov.
Dávno som také čosi nezažila. Strhujúca symbióza javiska s publikom (v pestrom generačnom zložení) udržiava eufóriu ešte dlho po skončení koncertu. Bol to úžasný večer...








(Obrázky nie sú kvalitné. Sú robené z hľadiska - z tmy a môj fotoaparát je úplne obyčajný. Chcela som však aspoň trošinku priblížiť atmosféru.)

6 komentárov:

mia povedal(a)...

silvia, to vôbec nevadí, že sú trochu rozmazané, svoj účel splnili na 100%.
ruské tance sú povestné svojím temperamentom a ich kvalitné prevedenie dokáže zdvihnúť diváka ku standing ovation...
verím, že atmosféra iskrila.. :)

Silviah povedal(a)...

Veru iskrila. :-)

Anonymný povedal(a)...

palculienka, az tu pocut zniet tu hudbu :) ucitelka klaviru ma za muza Rusa a spolu koncertuju, ona klavir a on balalajka, chystame sa na koncert, neviem sa dockat :) uz len ten tanec tam bude chybat ;)

w-abt povedal(a)...

Pozrel som si tie fotografie v rozlíšení na celú obrazovku a dojem z koncertu bol dokonalý. Takže čerpáte teraz z takejto kultúry, verím, že to bol silný zážitok.

Silviah povedal(a)...

palculienka, majú to v krvi. Sú fakt dobrí.
wabt, neveril by si. Koncerty ruských umelcov boli aj u nás doma super a zožali ovácie, no tu aj obecenstvo prispelo k neuveriteľným emóciám. A práve to bolo pre mňa absolútne nové.

Anonymný povedal(a)...

I consider, that you are not right. Let's discuss it. Write to me in PM, we will communicate.