streda, júna 28, 2006

Keby všetci boli...

Auto zaparkováva pred obchodom. Okno na ľavých dverách je zrazu rámom obrazu. Človeka v bielom tričku so zopätými rukami.
"Pomôžte, prosím, bezdomovcovi."
Srdce stislo.
Je čistý, upravený, na tvári akoby pestované strnisko. A smutný úsmev.
"Mám len celú tisíckorunu. Musím nakúpiť."
"Keby som na vás počkal?"
"Uvidím, koľko budem potrebovať na platenie."
Čakal. Ale už neprišiel prosiť. Len pohľad vysielal signál. V ruke mu zašuchotala bankovka neveľkej hodnoty.
"Ďakujem veľmi pekne. Odveziem košík a prinesiem vám späť žetón."
"Dakujem, budem rada."
Podáva žetón už cez okno auta, s opätovným poďakovaním stisne ruku a úsmev má o poznanie menej smutný. "Ste dobrý človek. Keby boli všetci takí príjemní ako vy..."
A srdce opäť stislo.

5 komentárov:

w-abt povedal(a)...

Prečo nie? Sme ľudia.

Anonymný povedal(a)...

je dobre pomahat, len skoda, ze medzi takymi, co skutocne potrebuju pomoc, je tolko prizivnikov, ktori len vyuzivaju situaciu. vcera som starej portugalskej pani s barlou pomohol odniest tasky s nakupom. vravela, ze to portugalci nerobia a bola velmi rada. spomenula, ze jej vnuk studuje v cechach medicinu, lebo na jej studium v portugalsku mal zle znamky :o) aky paradox...

Silviah povedal(a)...

:-)
Vidíš, pri takej pomoci sa človek aj všeličo zaujímavé dozvie.
Portugalci majú sympatický a premyslený (aj keď to znie v súvislosti s nimi neuveriteľne) systém prijímania na vysoké školy. Mne osobne sa veľmi páči. Myslím, že u nás by sa zdvihla tsu nami protestov, keby ho minister školstva (jedno, ktorý) zaviedol. Ale až vtedy by sme mohli hovoriť o zaslúžených tituloch. (Žiaľ, to nám asi ešte dlho nehrozí).

Anonymný povedal(a)...

vsak aj my na SK uz mame na strednych skolach nejake tie skusky, ktore sa zaviedli nedavno a vysoke skoly by podla nich mali prijimat, ale zatial tomu velmi neveria, tak to neberu do uvahy... vyzera to velmi podobne...

Silviah povedal(a)...

Trošku musím oponovať. Žiaľ, nevyzerá to velmi podobne. U nás je to zatiaľ iba neveľmi vydarený pokus o čosi, čo sa málo premyslelo. Môžeme o tom podiskutovať mimo blogu.