pondelok, septembra 04, 2006

Čítanie po "uležaní"

Mám novú zábavu (to asi nie je to najsprávnejšie slovo, ale iné mi v tejto chvíli nenapadá) - postupne si čítam poéziu a prózu z predchádzajúcich období v mojich obľúbených blogoch. A zisťujem, že výraz "uležať", ktorý často používajú učitelia pri vysvetlení novej témy (aby sa dostala do podoby zvládnutej) platí aj na čítanie. Nenadarmo sa k niektorým knihám vraciame viackrát a vždy nás zaujmú.
Aj pri dnešnom - rannom - čítaní som objavila novú hĺbku (už bez priameho ovplyvnenia predstavou autora ako takého). "Zneli" a pôsobili len verše.
Jedna báseň (v ostrovankinom blogu) ma mimoriadne oslovila. Je plná nehy a zvláštnej ľahkosti (nedovolím si ju citovať, ani dať sem link. Kto chce a má možnosť, nájde si ju). Pri čítaní diskusie som s miernym prekvapením zistila, že moja vtedajšia reakcia - vyjadrená veršami - obsahovala podobné pocity, aké som mala pri čítaní tých veršov dnes. Vzhľadom k tomu, že sú to moje vlastné slová - nie prevzaté - a páčia sa mi, dávam ich aj sem (aby som si ich opäť niekedy mohla prečítať a spomenúť si aj na tú peknú báseň).

Ľahkosťou vzdušnou dýchajú,
o sviežom vánku snívajú,
sú plné nehy, dážď ich češe,
na tanec s láskou sa hrajú,
v diaľ, v šíry svet volajú
živé, smutno-krásne verše

8 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

vždy je to tak, Silvia..
starnutím a nadobúdaním skúseností sa na mnoho vecí pozeráme inou optikou..mnohokrát je to ten krajší pohľad ako predtým... aspoň u mňa :)

Anonymný povedal(a)...

mia, u mňa je to podobne... starnutím a zabúdaním
sa po čase z mnohých vecí teším viac než prvýkrát... ;)

Anonymný povedal(a)...

hogo, som rada, že sme sa zhodli :))

Anonymný povedal(a)...

mia, tiež som rád :) a ten tvoj eufemizmus na zabúdanie (nadobúdanie skúseností :)) si musím zapamätať.
Teda, aspoň sa o to pokúsim, no pri mojom prudkom nadobúdaní skúseností je výsledok bez záruky. :)))

Silviah povedal(a)...

mia, hogo, :-)

Anonymný povedal(a)...

silviah, možno by si mohla novú zábavu vyskúšať aj na vlastnom blogu, prečítať si svoje staršie veci a opáčiť, čo s nimi "uležanie" vykonalo... :)

Silviah povedal(a)...

To som predsa urobila 1. septembra. :-)

Anonymný povedal(a)...

silviah, sypem si popol na hlavu... v tom článku som sa tak sústredil na stratených diskutérov, že druhú rovinu článku ("úprimný záujem o vlastné riadky") som "prepočul"... ;(