štvrtok, februára 05, 2009

Na Miasnom riade...

Na večeru máme pozvaných hostí, tak som sa vybrala nakupovať. Pešo. Vonku nádherne sneží, okolie je pekné, nákupné centrum nie je ďaleko. ´Prejdem sa – spojím príjemné s užitočným´...
Košík sa zaplnil, len mäso som nedostala také, aké som si predstavovala. ´Nič to. Doma mám ešte nejaké v mrazničke, vykúzlim večeru z toho´.
S plnou taškou, odfukujúc a „meniac si ruky“ každú chvíľu, kráčala som zasneženou šmykľavou ulicou a „zdravý“ mráz mi ťahal z očú slzy, ktoré mi na lícach zamŕzali rýchlosťou svetla. Z trhoviska, ktoré hučí životom iba cez víkend, na mňa blikol veľký nápis „MIASNYJ RIAD“. „Skúsim, možno fungujú aj vo všedné dni.“ A stálo to zato!
„Dievčatko“, hlasno ma oslovila odo mňa minimálne o 10 rokov mladšia predavačka, :-) „vyber si mäso, odkrojím Ti, koľko potrebuješ“... Krásne kusy mäsa od výmyslu sveta sa na mňa usmievali zo všetkých pultov. A pri každom predavačka s dobrou náladou a nevyčerpateľnou chuťou predávať (aký to rozdiel v porovnaní s nákupnými centrami!). Vybrala som si u tej, ktorá ma tak sympaticky oslovila. :-) Krkovičku ako vyšívanú.
Budú z nej vynikajúce rezne...

8 komentárov:

w-abt povedal(a)...

Tieto krátke správičky z Ruska dostávajú ten správny šmrnc... až som dostal chuť na správne rezne...

mia povedal(a)...

tak teda ,,dévačka" pripraví večeru s klasickou chuťou svojej domoviny.. :)
tie zamrznuté slzy museli byť zaujívým make-upom.. :)
a tu je samé blato...

Silviah povedal(a)...

Veru tak: neskutočný mráz, dévuška a dobré bravčové rezne. To bola pointa (alebo pointy). :-)

Pred chvíľou som sa snažila upiecť na večer ešte koláč, no bolo to veru tiež skoro na článok. Také malé zapekacie rúry, ako sú tu, som tuším ešte nevidela. Na prvý kuk vyerajú normálne, no normálny plech sa tam nezmestí. Ešteže som ho vyložila papierom na pečenie. Vďaka tomu som tancujúce cesto mohla preložiť (ako kedysi moja babenka ďatelinu v kobere zo zeme na chrbát)do menšej podlhovastej jenskej misy. Koláč je síce podstatne menší, ale zasa má ukážkovú výšku. :-)
(Napísaneé špeciálne pre wabta a miu.)
:-)

w-abt povedal(a)...

hádam si tu môžeme zriadiť takú odkazovú gastronomickú službu :)

germa povedal(a)...

Silviah, mne až teraz došlo - ty nie si doma?! A čo robíš v tej ďalekej Rusii? Priznaj, že posúvaš rýchlejšie plyn dolu plynovodom! ;)

Silviah povedal(a)...

Keby to záviselo odomňa, letel by k nám ako raketa. :-).
Čo robím? Znovuobjavujem ruštinu, sliedim po historických zaujímavostiach mesta, v ktorom sa momentálne nachádzam, spoznávam ľudí, (domácich aj "cezpoľných"),... A užívam si parádnej zimy. Tunajší tvrdili, že najsilnejšia býva vo februári. Veľmi som už neverila, no mali pravdu...
:-)

germa povedal(a)...

dúfam, že máš so sebou poriadne hrubý kožuch!Vyďeržaj maladec!!!! ;)

Silviah povedal(a)...

To mám. Aj čiapku som si k nemu kúpila (to už tu). :-)