nedeľa, mája 17, 2009

List priateľke

Jednou z mojich záľub je poznávanie histórie miest, v ktorých sa určitý čas nachádzame. Keď som čítala, čím všetkým prešla od svojho začiatku Kaluga, vynáral sa mi v myšlienkach Tvoj život.
Mesto prešlo rôznymi obdobiami - ťažkými i významnými. Dlhé storočia (ako strážne mesto na južnej hranici s vtedajšou Litvou) bolo permanentne niekoľko storočí napádané zo všetkých strán, veľakrát zhorelo do tla, niekoľkokrát obyvateľstvo takmer vykynožili epidémie, niekoľkokrát sa dostalo do područia,... vždy sa však znovu a znovu postavilo na nohy, často doslova z popola ako Fénix a rozvíjalo sa do krásy a slávy. Prežilo bohaté obdobie mimoriadnej dôležitosti - ako centrum obchodu (v 18.a 19. storočí) - z tých čias tu stoja najkrajšie architektonické pamiatky. Teraz prežíva opäť boom a rozvíja sa rýchlejšie ako kedykoľvek predtým....
Je to trochu uletené, že Tvoj osud spájam s osudom ruského mesta, no paralela je neuveriteľná. Takže - aj Ty - po veľmi ťažkých skúškach - zasa nájdeš svoje "zlaté obdobie". Určite.

2 komentáre:

germa povedal(a)...

pekné prirovnanie....

Silviah povedal(a)...

nezvyklé, ale nedalo mi neporovnať...