piatok, augusta 07, 2009

Za čo vďačí Kaluga Petrovi Veľkému, rieke Oke a Kataríne II. ...

Reformy Petra I. – Veľkého (vládol v r. 1686 – 1725) viedli okrem iného k nebývalému rozvoju obchodu. Kaluga, vďaka rieke Oke, na ktorej leží, sa rýchle stala centrom obchodu a zbohatla. V r. 1775 mesto navštívila imperátorka Katarína II. a vraj sa doň zaľúbila. O dva roky povýšila Kalugu na námestnícke mesto, založila Kalužskú guberniu a Kaluga sa stala jej hlavným mestom. Bohatý kultúrny život, rozvoj vzdelania, duchovného života a v neposlednom rade architektúry boli logickým dôsledkom.
Bohatí kupci si mohli dovoliť stavby z kameňa, vďaka čomu väčšina z nich existuje dodnes. Dá sa povedať, že ich domy sa stali obrazom ich bohatstva a – obrazne povedané – jeden bol krajší ako druhý. Rovnako tak chrámy, ktorých kopuly dodnes Kalužania vnímajú ako symbol mesta.

Rieka Oka ako jediná z riek v strednom Rusku tečie z juhu na sever, čo umožnilo rýchle a lacno prepravovať tovar z bohatého juhu na sever. V 18. storočí bolo v nej oveľa viac vody a bola široká 300 metrov. Dnes je jej koryto plytšie a užšie.

Najstaršia dodnes stojaca stavba v Kaluge, chrám z r. 1687 so zvláštnym názvom „Pokrov na rvu“ (Ochrana na vale). Stojí v tesnej blízkosti niekdajšieho obranného valu mesta.

Dom Korobových - najstarší zachovaný obytný dom v Kaluge z r. 1697, dnes múzeum.

Chrám sv. Juraja za vrchom z r. 1700. Dal ho postaviť starosta Korobov, aby mal blízko na bohoslužby. Je zaujímavý dvojposchodovou konštrukciou – v hornom chráme sa slúžili bohoslužby v lete a v dolnom v zime. Ako jediný zo všetkých kalužských kostolov od svojho vzniku až dodnes nepretržite slúžil náboženskému účelu.

Starý Kamenný most, ktorý postavili v r. 1780 vydržal takmer bez poškodenia i prejazd ťažkých mechanizmov počas 2. svetovej vojny. Teraz – prvý raz od svojho vzniku – prechádza rozsiahlou rekonštrukciou.


Časť veľkého historického komplexu, postaveného v poslednej štvrtine 18. storočia na mieste bývalej mestskej pevnosti (všetky jeho budovy sú poprepájané do jedného celku v tvare ruského písmena P – začiatočné písmeno mena Piotr; pracovníci múzea hovoria, že je to ruský unikát). Na fotografiách je sídlo kalužského metropolitu, seminár budúcich pravoslávnych kňazov a jeden z dvoch spojovacích oblúkov.



Chrám sv. Trojice – hlavný chrám pravoslávnej cirkvi v Kaluge. Je súčasťou veľkého komplexu a stojí vo veľkom parku, na námestí vytvorenom tromi ramenami už spomínaného písmena P (samozrejme v tvare, aký má v azbuke).
Chtiac ukázať aj jeho krásne vnútro, využila som čas, keď sa konala svadba a bolo dovolené fotografovať.


Tzv. "Gostinnyj dvor" - trhový dvor, 14 samostatných budov postavených do komplexu v tvare štvoruholníka, dokončili po takmer 40 rokoch v r. 1823. Dodnes slúži svojmu pôvodnému účelu - v množstve malých obchodíkov si možno kúpiť najrozličnejší tovar.

Jediná baroková stavba v Kaluge – chrám sv. Kozmu a Damiána z r. 1794.


Dom rodiny Zolotarevých postavený v závere 18. storočia. Počas návštev Kalugy v ňom bývali členovia cárskej rodiny.

8 komentárov:

w-abt povedal(a)...

Podľa tvojich fotiek celkom pekné mesto a čisté a upravené. Rozdiel je iba v kupolách chrámov a v bradatých vážených obyvateľoch..... :) nevesty sú krásne, ako takmer všade...

Silviah povedal(a)...

Máš úplnú pravdu. Len nesmie napršať... :-)

ostrovanka povedal(a)...

fiha, to mesto je nadherne...najviac sa mi paci ten bielo=modry dom, pokrov na rvu :) nuz som zatazena na tu farebnu kombinaciu...

Silviah povedal(a)...

To mesto má nádherné miesta...

Jana D. povedal(a)...

Silvia, keď si to človek prečíta má chuť zbaliť kufor a vyraziť- smer Kaluga. Zaujímavo podané, osviežené krásnymi zábermi..... malal by si napísať nejaký cestovateľský zápisník. "Haló z Kalugy"..... Jana D.
Ďakujem, že som medzi tvojimi obľúbencami, dojalo ma to....ĎAKUJEM !!!!!!!!!

Silviah povedal(a)...

Vitaj u mňa, Janka. Teším sa, že sa Ti páči. .-)

modra.rybka povedal(a)...

nadherne stavby a historia mesta...

tintin povedal(a)...

Ahoj :) nahodou som nasla Tvoj blog a velmi sa mi paci. Stahujeme sa s celkou rodinkou do Kalugy a je prijemne citat nieco prijemne :) asi sa mi este tieto info zidu.

tak zatial caf a mozno sa tam niekde stretneme :))