nedeľa, decembra 06, 2009

Mikuláš v Kaluge...

Prituhlo. Od rána s drobunkým snehom poletoval vzduchom aj mráz. Zima sa tento rok nechala do Kalugy priviezť Mikulášom.
V škole, kde v jednom krídle majú svoj „domov“ nemecké deti, sa v jedálni dnes popoludní „prázdnoval“ pre tieto končiny nevídaný „prázdnik“. Sv. Mikuláš.
Super myšlienka ochotných mám, perfektná spolupráca rusko-nemeckého pedagogického zboru (aj vďaka fantastickej riaditeľke školy), napäté očakávanie nového ruskými žiačikmi na jednej a nedočkavá radosť nemeckých „prvostupniarikov“ na druhej strane. Tak možno charakterizovať dianie pred samotným sviatočným popoludním.

Vystúpenia ruských detí v nemčine, nemeckých v ruštine a spoločná „V lesu radilas joločka“ chytali za srdce.
Potom prišiel Mikuláš. Vrece a košík naplnené vrchovato sladkosťami sa čoskoro vyprázdnili. Balíčky si však všetci šetrili. Nemecké mamy totiž na tento deň napiekli koláče od výmyslu sveta. K tomu dobrý čajík a pre dospelých kávička. A aby jedlo ubiehalo, mamy – jedna v nemčine, druhá v ruštine – porozprávali, ako to s tým Mikulášom vlastne bolo a je.

Príjemné popoludnie, z ktorého si všetci – deti, učitelia i rodičia – odniesli pocit ľudskej spolupatričnosti a nové priateľstvá.

8 komentárov:

Jana D. povedal(a)...

Ahoooooj Silvi, keby si len vedela koľkokrát zbehnem na Tvoj blog... a nič. A teraz som mikulášsky príspevok "prepásla". Takže ty už "zimuješ". Milá akcia, zaviala ku mne zimu aj teplo... Dúfam, že aj tebe Mikuláš, ded maroz, hihi...čosi priniesol.

w-abt povedal(a)...

Trochu trpký pocit z toho prerodu od Deda k Mikulášovi..... :)

legenda za legendu

Silviah povedal(a)...

Janka, to vieš, že áno. Kopu sladkostí (vzhľadom k môjmu rozumnému stravovaniu sa som ich skoro všetky rozdala ďalej). :-)

Wabt, prečo trpký? Náhodou to bolo príma. :-)

w-abt povedal(a)...

prima akcia nevylučuje zamyslenie z nadhľadu :)

Jana D. povedal(a)...

Silvi, chcela by som mať Tvoju pevnú vôľu a silu rozumne sa stravovať!!! pozdravujem!!!

wschody słońca povedal(a)...

Prajem Vam Pekne a Krasne Sviatky Vianocne! To je velmi zaujimavy blog! :-)

wschody słońca povedal(a)...

Pekne a Spokojne chcel som napisat :-) i "zaujimavy a krasny blog" :-)

Silviah povedal(a)...

Oj, ďakujem! :-)