nedeľa, augusta 01, 2010

Horúce variácie...

Začína ďalší mesiac. Úmorné horúčavy pokračujú a v Podmoskví sa rozširujú požiare. Horí v Tverskej i v Riazanskej oblasti. Ľudia prichádzajú o strechu nad hlavou, o úrodu a žiaľ, už aj o životy. Na začiatku týždňa v správach ukazovali zadymenú Moskvu, ktorá v opare z požiarov pomaly stráca kyslík. Dnes už sme v dymovej clone aj my. Obloha sa začala zaťahovať plazivou sivotou už v piatok večer – to však ešte nikto veľmi neveril, že je to naozaj dym z požiarov pár sto kilometrov od Kalugy. V sobotu bolo dym už aj cítiť, no akosi to nik nebral vážne. Dnes to bolo jasné. Dymový opar sa celý deň drží nad mestom i nad jeho širokým okolím – vlastne siaha až po Moskvu, odkiaľ sa sem rozšíril. Nepočuť nič o nejakých mimoriadnych opatreniach. Možno všetci čakajú, že sa všetko samo od seba upraví. Najlepšie by asi pomohol riadny dážď.
Napriek všetkému sme si popoludní urobili výlet k rieke. Bolo fajn, len ten dym trošku kazil atmosféru a voda v rieke – vplyvom permanentných horúčav – sa začala miešať s horúcimi zelenými chumáčmi rias. O týždeň sa v nej asi nebude dať s pôžitkom ovlažovať. Vysoké teploty sú totiž stále na programe.

Sivý opar nie je signalizáciou blížiaceho sa dažďa ani chybou fotoaparátu. Je to dym z požiarov...

4 komentáre:

w-abt povedal(a)...

Aj nám je teplo, ale našťastie horíme len láskou k vlasti...... Dajte na seba pozor.

Silviah povedal(a)...

:-) Zatiaľ dávame...

Jana D. povedal(a)...

Ahoj, Silvi!
Dakujem za upozornenie. Naozaj som občas sem skočila, ale nič nové...povedala som si, iste nemá na to Silvinka čas... takže dík, že si ma "ťukla". Veru, pozerávam správy a desí ma čo tie horúčavy robia... vraj sa to už začína zlepšovať. Kiežby.

Silviah povedal(a)...

Hádam už bude len lepšie. Ale tá piesková pláž pri rieke nie je zlá, čo povieš? :-)