nedeľa, augusta 08, 2010

Smog...

Horí a horí, dym sa šíri absolútne nezastaviteľne. V Moskve je to – už hádam aj doslova – na nevydržanie. A dym dusí aj široké Podmoskovie. Kaluga je v dyme po krátkych pauzách už definitívne. Smog sa plazí ulicami, lezie do bytov, nepomáhajú žiadne technické klímy ani filtre – ich kvalita takú možnosť ani nedáva. Kto môže, ide z mesta preč.
My sa tiež chystáme na dovolenku, len mám obavy, že naše letenky datované na koniec budúceho týždňa, nám budú nanič. V pokračujúcom smogovom ataku totiž letiskám v Moskve nezostane nič iné, len zastaviť odlety i prílety.
Dnes popoludní mám naplánovanú prehliadku mesta – s návštevou, ktorá je u priateľov. Myslím však, že to zrušíme. V smogu aj tak nič pekne nevyzerá a okrem toho ide už aj o zdravie. Príjemnejšie bude u nás v byte na káve. Hoci – dym cítiť všade. Čistič vzduchu (honosný názov, nezodpovedajúci realite v náročných klimatických podmienkach) ide naplno, do vane aj do drezu v kuchyni sme napustili vodu, aby sa odparovala a trošku zmierňovala suchú horúčavu. To všetko je však už málo. A keď sa klimatická situácia nezmení (čo zatiaľ ani náhodou „nehrozí“), neviem, neviem...

4 komentáre:

w-abt povedal(a)...

Hrozná situácia. Možno by ste mali uvažovať aj s alternatívou, odísť autom. Je neuveriteľné, že to postihlo práve Moskvu.

Silviah povedal(a)...

Autom - vylúčené. Trošku sa to v Kaluge cez deň vylepšilo, uvidíme, ako bude ďalej. Moskva je stále na tom zle.

Jana D. povedal(a)...

hrozne sa to číta....

Silviah povedal(a)...

A ešte horšie dýcha. :-)