pondelok, júla 10, 2006

Nech sa naučia...

Kvapľová jaskyňa, skupina návštevníkov a sympatická príjemná a dobre pripravená sprievodkyňa.
Popri zvučnom hlase sprievodkyne ticho ševelí šepot jedného z turistov.
"Buďte ticho!" , zaznie úsečne z úst dámy v staršom strednom veku.
"Veď im prekladá!", bráni šeptajúceho iný návštevník.
"Aha, prepáčte."
"To je v poriadku. Ďakujem vám", ospravedlňujúco povedal tlmočiaci.
Tu by som mohla skončiť a všetko by bolo naozaj v poriadku. Aj sprievodkyňa zjavne dávala najavo, že jej simultánne prekladanie nevadí a dokonca spomalila tempo výkladu, aby bolo dosť času na objasnenie zaujímavostí.
"Načo im to prekladá, čo nerozumejú po slovensky?! Nech sa naučia!"
Túto "perlovú" vetu vypustil manžel onej panej v staršom strednom veku. Počula to však - našťastie - len jeho pani, ich dve vnúčatá v postpubertálnom veku a ja. Ostatní už boli pár metrov vpredu.
Po prehliadke jaskyne sme si dolu pri parkovisku dopriali nanukové osvieženie. Lížuc so slastným pocitom farebnú zmrznutú dobrotu som zazrela (wabt by povedal kurpulentnú) štvoricu z jaskyne. Kráčali mlčky, tváre zamračené. Babka vpredu (nikoho neutišovala), dedko za ňou (nikomu už neodporúčal naučiť sa po slovensky), vnuk a vnučka v postpubertálnom veku na záver (veľa srandy si asi neužijú).

6 komentárov:

w-abt povedal(a)...

silvia, keď wabta cituješ, malo by to byť presnejšie. Ale to nie je podstatné. Tvoj príbeh ma trochu schladil... Predstavil som si, že som s tebou v tej kvapľovej jaskyni... :)

Silviah povedal(a)...

:-)
Tak prepáč, prosím.
Pamätám si slovo kurpulentná z jedného z Tvojich článkov. No a keďže sa mi hodilo do môjho príbehu, tak som ho využila s odkazom (pomyselným) na Teba.

w-abt povedal(a)...

to je v pohode...

Anonymný povedal(a)...

Silvia, takýto typ v podstate nešťastných ľudí sa všade nájde, treba ich v kľude odignorovať..v horšom prípade upozorniť, ale tam už hrozí konflikt..
ľúto je mi len tých detí..čo sa na ne nalepí

Silviah povedal(a)...

Máš pravdu, mia. A najmä s tými deťmi.

Anonymný povedal(a)...

nuž s takými starými rodičmi asi nie (myslím tej srandy) :-(