utorok, októbra 30, 2007

Hazardní hráči...

Ranná špička, nekonečné rady pred kruhovým objazdom a hustý sled áut v ňom. Autá z pravého výjazdu často hrajú vabank, najmä tie veľké. A v závere ich "herného hazardu" je prechod pre chodcov. Zázrak, že dodnes sa tam nič vážne nestalo! Blížim sa k "zebre" a spomaľujem - vidím dve chodkyne. Dievčatko a staršiu ženu. Sú v strede cesty, keď takmer stuhnem. Veľký tirák - využijúc moje spomalenie -  namiesto rovnakej reakcie pridal v snahe predbehnúť ma sprava a vpáliť na hlavnú predomnou. Neviem, akým zázrakom tie dve stihli uniknúť rútiacej sa príšere, ale, chvalabohu, podarilo sa im to. Nezvyknem vytrubovať za volantom, no v momente, keď som ich uvidela v bezpečí na chodníku, v šoku ale i z úľavy, že sa nič nestalo a v návale zúrivosti nad toľkou bezohľadnosťou som stlačila klaksón. Cynik za volantom si to pravdepodobne ani nevšimol. Možno si v "pretekárskom nasadení" nevšimol ani chodkyne na ceste. Myslím,  že kým nebudú vybudované obchvaty okolo nášho mesta a obrovské kamióny s hazardérmi za volantom budú prechádzať centrom, neškodilo by zabezpečiť hliadky dopravnej polície na všetkých komplikovaných miestach. A možno na dvoch najpreťaženejších križovatkách vypnúť semafory (aj tak sa takmer míňajú účinku) a dopravu riadiť.

17 komentárov:

Lilith povedal(a)...

Uff ... tiez sa na tym zamyslam ked idem po meste.
A to bud este rada ze nevies kolki soferi su fetaci ... (info z prvej ruky)

Silviah povedal(a)...

lil, to ani nehovor!

murphy povedal(a)...

jaj, silvi, ani mi nehovor!
Ja bývam v centre a medzi naším domom a školou môjho syna je štvorprúdovka - hlavný dopravný uzol. Stĺpiky, reťaze, zebry svietia, jak keby ich každú noc maľovali. A každý deň tam uskakujú ľudia, prebiehajúci od jedného spoja k druhému na druhej strane cesty, ako srnky pomedzi autá. Najhoršie je, že denne tadiaľ chodia deti do neďalekej školy. Klasika... jedno auto zastaví a v druhom pruhu idiot ešte pridá. Syna som naučila, aj keď mu auto dá prednosť, že má ešte pre istotu v hlbokom predklone nakuknuť, či naozaj môže prejsť.
Nikdy nezabudnem, keď som na vlastné oči videla, ako presne takto jeden chlapík zrazil ženu, tá ostala ležať pri na kraji cesty a pri nej stálo s hrôzou v očiach jej dieťa. Nechápalo, zostalo v šoku a potom spustilo srdcervúci plač...
Ten šofér sa držal za hlavu, niečo nesúvisle bľanotal a výrazne sa tackal ...
P.S. Policajti hladkujú pri prechode výlučne raz do roka - 1.9.

Silviah povedal(a)...

veru, murphy, je to bieda hierarchie hodnôt...

germa povedal(a)...

toto sú pre mňa horory prvej triedy, brrrrrrrrr.

w-abt povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Silviah povedal(a)...

wabt, presne tak mám nastavené

falosnica povedal(a)...

jezis, centrum a zacpy,,ani nehovorte..v poslednej dobe pokazde ked dakde cestujem, ma stretne havarka a nikde sa nedostanem..a k tomu ti arogantni vodici...

Marcus povedal(a)...

Túto situáciu poznám veľmi dobre.
Ibaže sa neskončila tak ako v tvojom článočku. Prechod dva pruhy , vozidlo v pravom vidiac na prechode chodcov zastaví no a v pravom rýchlosťou 97 km/hod potúžený 1,78 promile alkoholu sa rútí 23-ročný mladík a zráža moju svokru. Po 35m zastaví a jeho prvé slová sú :,, Odpracte babu, zababrala mi auto" 38 zlomenín sa ťažko dá prežiť.

Silviah povedal(a)...

marcus, zle je človeku čolen si to predstaviť...

Lev bez hrivy povedal(a)...

Otazka k podmienkam: to mate kruhac s dvomi pruhmi? Take neznasam...

Silviah povedal(a)...

lev, s jedným hlavným. Ten druhý je len príjazdový a súčasne výjazdový a v podstate kruháč míňa sprava, pričom z neho treba dať prednosť (teda z toho míňajúceho pruhu, nie z kruhového objazdu).

Lev bez hrivy povedal(a)...

Aha, jasne... takze pointa nie je v kruhaci, ale v zastavovani pred prechodom pre chodcov, ked uz vozidla v inom pruhu zastali. To sa casto nerespektuje, fakt.

Ale okrem toho je to v tomto pripade aj trochu chyba projektanta kruhaca, ze da prechod tesne za vyjazd, to je tiez casty jav.

femma povedal(a)...

vidím,že sa tu veselo diskutuje... neviem síce o čom sa to bavíte
/ silviah,lev/, ale nevadí, hlavne že aspoň na jednom blogu je živo:-))

silvi, asi by bolo treba ten klaksón stláčať oveľa častejšie, aby sa tí cynici konečne zobudili!!

Silviah povedal(a)...

germa, :-)
femma, niekedy to zaberie, ale nie často...
dnes som ráno prechádzala jednou z najzaťaženejších križovatiek a podobný hazardér (tentoraz však za volantom osobného autat) v snahe za každú cenu sa vtlačiť na cestu spôsobil reťazovú haváriu (4 autá). Zácpa sa zmenila na "oberzácpu" a nedočkavý "akrobat" sa doponáhľal. A namiesto jedného dopravného policajta, ktorý by riadil precpanú križovatku tam potom stepovali pri vyšetrovaní štyria + hasičské nehodové auto.
:(

Silviah povedal(a)...

levík, on vchádzal do môjho pruhu a namiesto dania prednosti využil moje spomalenie a vyrazil vpred. Takže porušil minimálne dva predpisy: nedal prednosť v jazde a vošiel na prechod, keď na ňom boli chodci.
S tými zebrami máš pravdu - bývajú často na veľmi nevhodných miestach - ohrozuje to chodcov a zbytočne spomaľuje dopravu (a v špičke zvyšuje trvanie zácpy).

femma povedal(a)...

silvi, keby aspoň spravodlivosť fungovala stopercentne, ale obyčajne tomu, kto spôsobí nehodu, sa nič nestane... doplácajú nevinní ...