streda, apríla 12, 2006

Keď čas čaruje

Kvôli jednej oslave jubilea sa nedostanete na inú, ktorá aktuálne prebieha v tom istom čase. Už voľba môže namaľovať rôzne pôvodne nenaplánované skice v kolobehu životnej púte. A potom zabliká otázka: Čo s tými skicami?
Každá skica je len prvotný moment (s kratším či dlhším trvaním). Zaujímavé je, ako sa s ňou ďalej pracuje.
Ak ruší spánok a vyvoláva stavy bezmocnosti, je súca do koša. To sa však dá urobiť len s papierom, nie s životnou realitou. Táto alternatíva teda nie je použiteľná. (Šťastie, že mne taká do cesty nikdy nevošla.)
Stáva sa, že od začiatku dáva najavo nutnosť riadne na nej popracovať. Ak má byť výsledok hodný umeleckého diela. Akceptujete? Na konci tvorivej práce čaká ďalší príjemný večer s priateľmi. (Bol plný smiechu a nabitý pozitívnymi atómami.) Neakceptujete? Môže sa stať, že si dlho budú myslieť, že pre vás nie sú dôležití. (To sa nám, chvalabohu, nestalo.)
Ak od prvej chvíle vyvoláva pocit, že je jedno, aká bude jej konečná podoba, zvoní na povrchné pokrytectvo a pomaly miznúce vzájomné väzby. (Snažíme sa žiť tak, aby sa nám to nikdy nestalo.)

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Silvia, bez ohľadu na to, ako dopadne práca so skicami, dôležité je, že život ti dá možnosť voľby práce so skicami.

Ak aj pohľad na skicu vyvolá pocit, že je jedno, aká bude jej konečná podoba, nemusí to byť nevyhnutne znakom povrchného pokrytectva alebo miznúcich vzájomných vzťahov, ale trebárs znakom momentálnej indispozície autora..

pekné a hodné zamyslenia :-)

w-abt povedal(a)...

mia, silvia - dispozícia autora mnohé veci určuje. V spoločenských vzťahoch sa možno pohybovať od otvorenosti a úprimnosti, cez spoločenský takt, povrchnosť a pokrytectvo až po hrubosť a neúctu... hranica medzi spoločenským taktom a pokrytectvom je dosť pohyblivá a záleží aj od spoločenskej úrovne stretnutia, lebo pravidlá sú často odlišné... Hodné zamyslenia za každých okolností.

Anonymný povedal(a)...

niekedy je dobré nepodarenú skicu roztrhať.

Silviah povedal(a)...

mia, máš pravdu.
To moje "skicovanie" vyšlo z riešenia
dilemy, ako sa zúčastniť na dvoch oslavách v rovnakom čase (obe boli dôležité, no každá na inom mieste - neprekonateľne vzdialenom jeden od druhého ).
Nad tým, čo z toho vzniklo, sa dá zamýšľať nekonečne (málokedy na začiatku viem, aká bude konečná podoba mojich slovných hier).

wabt, Tvoja replika to dokazuje.

germa, praktická, priamočiara, férová v každej situácii. Tak by som o Tebe povedala, keby sa ma pýtali. :-)