pondelok, apríla 03, 2006

Motivácia

Pred chvíľou som si prečítala nový článok v zaujímavom blogu hogafoga. Čítala som - po víkendovej pauze na snehu - aj iné blogy. Tiež sú v nich dobré nové "veci", no ten hogov akosi automaticky štartuje premýšľanie. V kantorských kruhoch by povedali - je dobrou motiváciou. Aj na písanie nových článkov.
Takže: po tom hogovom článku a komentároch k nemu sa začali pretekať v mojej šedej kôre myšlienky. Také, čo som chcela zasunúť do "spodného šuflíka", uložiť ad acta.
Ale čo teraz, keď tak dobiedzajú? Nechám ich naskákať do blogu a hotovo!
V nekonečnej virtuálnej rovine si píšeme, ako sa nám chce. Aj komentujeme. Jedni tak, druhí onak. Teda jedni s najlepším vedomím a svedomím, druhí aj s nenajlepším (alebo aj vedome protivným). Využívajúc bežné vety, poetické slovné spojenia, rečnícke otázky, humor, výsmech, sarkazmus, ... Ako som si u hoga prečítala - nie každý ukladá svoje prejavy s empatiou. A nie každý je schopný čítať aj iné, než len obdivné chválospevy. A potom to prichádza: odkaz na iné čitateľské priestory, repliky typu "ako sa do hory volá, tak sa z nej ozýva", alebo aj vytrvalé mlčanie. Niekedy je to prekvapivé a len čakáte, čo sa z toho, čomu nerozumiete, vykľuje (alebo aj nevykľuje).
Nuž, vo virtualite je "dovolené" všetko, tak nám niekedy nezostáva iné, len sa odmlčať tiež a povedať si: "Síce neviem, čo sa deje, ale nemá zmysel sa tým ďalej zapodievať." Možno je to škoda a možno aj nie.

P.S. To odmlčanie nebolo myslené ako nepísanie článkov.

6 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

silviah, presne si pomenovala moju podvedomú predstavu o blogu: o blogu ako interaktívnom priestore, kde sa prevetrávajú myšlienky blogera i komentátorov, zasunuté do "spodného šuflíka" či odložené ad acta...
ď. :-)))

Silviah povedal(a)...

Júúúj, hogo! To je prekvapko. :-)
Ď. aj ja, že si sem zablúdil.

w-abt povedal(a)...

Na blogoch o blogovaní, to je večná téma. Čítal som citovaného hoga, tá téma bola len tak jemne naťuknutá, ale zabrala.

Takéto úvahy sú zväčša analýzou, alebo len konštatovaním stavu, aby sme si lepšie uvedomili, kde sme.

Akékoľvek zmeny sú zväčša mimo nás, okrem zmeny seba samého.

A ešte jedna možnosť tu je a tou môžeme pôsobiť pozitívne stále - ísť vlastným príkladom.

Silviah povedal(a)...

Exempla trahunt.
Na moju gymnaziálnu latinčinu som si nespomenula hádam 100 rokov. No Tvoja posledná vety mi okamžite "vysvietila" toto poučné slovné spojenie v pamäti.

w-abt povedal(a)...

silvia, ak si učiteľka, myslíš na to denne... a pri výchove malých detí je to najúčinnejšia metóda.

Silviah povedal(a)...

Nielen malých.